Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Show time

Středa 7. srpna bude událostmi nabitý den. Opět se nám dostala do souběhu kausa MUDr. Ratha s jinou poměrně závažnou událostí, konkrétně s hlasováním sněmovny o důvěře úřednické vládě. Poprvé taky nebyl případ doktora Ratha osamocen. Když se v poslanecké sněmovně hlasovalo o jeho vydání k trestnímu stíhání, byl ignoranty, které jsme si zvolili coby zástupce lidu posléze odsouhlasen dodatek Lisabonské smlouvy, kterým se Česká republika v rozporu se všemi svými zájmy připojila k účasti na největším tunelu v moderní historii, kterému se říká Evropský stabilizační mechanismus. Rathův případ tehdy tuto daleko významnější uduálost zcela zastínil Presstitutům, kteří policejní manévry  spojené s převozem Ratha z vazby do Sněmovny a následný tyátr sledovali sekundu po sekundě, nestálo za to, aby alespoň zkomentovali mnohasetmiliardový závazek České republiky do zahraničí, kterým jsme si takto zásadně zatížili svou budoucnost. A tak si kladu otázku: Co se má souběhem dvou různých událostí zakrýt nyní?

Když byl poslanec Rath zatčen, podobně jako většina lidí v této zemi, jsem se zatetelil radostí. Kdo by měl rád arogantního a agresivního demagoga. Dobře mu tak! Jak čas běžel, pomalu mi mrznul blažený úsměv na rtech. Tak jako u každé události, která smrdí levárnou, začaly vyskakovat nepohodlné otázky. Proč ta nepochopitelně protahovaná vazba? Co se dělo s pověstnou krabicí od vína v době, kdy na několik minut zmizela v policejním voze? Jak to, že na bankovkách nejsou Rathovy otisky prstů? Dá se z tun odposlechů získat alespoň jeden relevantní důkaz? Minulý týden krajská rada Středočeského kraje po prostudování odborných posudků zkonstatovala, že jí v dotčených údajně předražených veřejných zakázkách nevznikla žádná škoda a že se tedy hejtmanství k žalobě na doktora Ratha nepřipojuje…

Připoměňme si události ze začátku léta, kdy s podobnou teatrálností jakou jsme zažili v případě poslance Ratha, vpadla policie na úřad vlády, aby se po měsíci celá show proměnila v trapnou blamáž, která ovšem splnila svůj účel: vláda padla (což by ještě člověk uvítal, stejně stála za prd) a ČEZ oznámil odklad rozhodnutí o dostavbě Temelína o rok (což ovšem dělá z celé záležitosti policejní puč). Vzhledem k této čerstvé zkušenosti s policií a justicí v této zemi a k výše uvedeným dotěrným otázkám  se lze právem domnívat, že účelem souběhu obou událostí je odvedení pozornosti právě od Ráthova procesu, aby si pokud možno nikdo nevšiml chabosti důkazů proti obviněnému. Vůbec bych se nedivil, kdyby došlo k clonění celého procesu nebo alespoň těch částí, kdy budou předkládány důkazy žalobcem a kdy budou tyto důkazy zpochybňovány obhajobou, aby si veřejnost případně neuvědomila, že jsme svědky politického procesu. A bude-li David Rath odsouzen, aby si lidé ani nepomysleli, že spravedlnost nemá s rozsudkem nic společného a pokud bude osvobozen (po patřičném maratónu odvolání případně dovolání), aby k tomu došlo mimo záběry kamer a mikrofonů.

A já se začínám docela obávat o budoucnost. Když provedli komunisti v roce 1948 státní převrat, bylo nastolení totalitního režimu poměrně transparentní. I zmanipulované politické procesy s nepřáteli režimu, jejichž hlavním posláním bylo zastrašit a umlčet národ, se vysílaly v přímém přenosu a bolševický žalobce Urválek mohl náležitě prokázat své řečnické schopnosti a demonstrovat brutalitu a nemilosrdnost třídního boje. Komunisti prostě podobně jako nacisti 15 let předtím nikoho nenechali na pochybách, kdo je tady novým pánem a o jaký režim se jedná. Mé dnešní obavy plynou z toho, že ta nová totalita postupuje skrytě, nenápadně, plíživě. Pořád se tváří jako demokracie, ale už s ní nemá nic společného. Obávám se, že až si většina lidí všimne, že demokracie, jejímž hlavním atributem je respekt k zákonu, nám byla znova ukradena, budeme už pevně omotáni kolem dokola novými ostnatými dráty. Virtuálními, nehmotnými, ale o to více rozdírajícími naše těla a duše.

Autor: Jaroslav Moučka | úterý 6.8.2013 16:15 | karma článku: 33,11 | přečteno: 2903x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik