Jak se Amíci poučili aneb i lhát se dá chytře

2. 07. 2014 11:10:13
Tak tady máme nové odhodlání. Atlantické odhodlání. To je krásný název. Atlantic Resolve. Jak říkal Werich: "To je blbý, to se bude líbit." Lidé budou jásat v ulicích a vítat americké hochy, kteří osvobodí Evropu od Ruské hrozby. Russian Threat.
MYSLÍ TO UPŘÍMNĚ
MYSLÍ TO UPŘÍMNĚ

Za deset let se superschopnosti americké administrativy pod vedením komiksového YesWeCan ́t mana zmnohonásobily. V roce 2003 přednesl Colin Powell plamenný projev na půdě OSN o globálním nebezpečí, které představují zbraně hromadného ničení v rukou nevyzpytatelného šílence a diktátora Saddáma Husajna. Problém nastal, když je měly invazní americké jednotky najít a ukázat světu. Ukázalo se, že tyto ZHN Irák, přesně v intencích zpráv mezinárodních komisařů, neměl. Možná, že Saddám tyto plyny vypustil Američanům pod nosem. Každopádně napadení Iráku probíhalo na základě osvědčeného scénáře, podle něhož byly rozpoutány všechny moderní války: zinscenovaná akce pod falešnou vlajkou nebo zinscenované obvinění. V tomto případě se nám postupně dostalo obojího.

Po deseti letech je jasné, že teroristický strašák nemá dostatečnou nosnost při řízení ovčína nazývaného euroatlantická civilizace. Proto bylo potřeba najít nového strašáka i za cenu znovuvybudování bipolárního světa. Unipolarita se neosvědčila a multipolarita ještě nevznikla (koneckonců USA ji ani nechtějí, to se blbě kontroluje). Zbrojařské korporace chtějí další pořádnou porci z peněz daňových poplatníků, tak je potřeba vytvořit ale pořádného bubáka, aby nové kolo zbrojení pěkně pustilo státním rozpočtům žilou. A penízky potečou vlastníkům zbrojních korporací, což jsou stejně výhradně velké banky.

Takže máme tady vojenskými základnami již téměř obklíčené Rusko s Čínou. Ideální protipól. Rusko už ho koneckonců v rámci sovětského bloku jednou tvořilo, tak nebude problém vzkřísit staré sentimenty. Krize na Ukrajině poskytla dva možné scénáře. Buď Putin nezareaguje, a US army obsadí námořní základnu na Krymu (US Navy mělo již od září 2013 vypsáno výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce budovy v Sevastopolu https://www.fbo.gov/index?s=opportunity&mode=form&id=2bb691b61c59be3a68180bd8c614a0cb). Nebo, což je pravděpodobnější , Putin zareaguje na strategickou hrozbu, obsadí Krym a bude možno jej nazvat agresorem. Sice u toho nepadne ani výstřel a neexistuje jediná oběť, ale to je jedno. Je to prostě agrese. A ta agrese má samozřejmě další pokračování. Putin chce obnovit někdejší Sovětský svaz ba dokonce celý bývalý východní blok. Tak a teď už to jen pod tlakem hustit do obyvatel salaše. A v čem že se to USA poučily? No přece v tom, že důvod nového kola zbrojení je čistě abstraktní. Nedá se dokázat, že to je nebo není pouhá propagandistická konstrukce. Rusko sice nikoho za posledních dvacet pět let nenapadlo. Buď bylo napadeno (Gruzií) nebo bránilo své území (napadení Dagestánu Čečenci). Ale to nevadí. To ustojíme. Důležité je, že agresivitu nikdo nikde neskladuje. Nebezpečí také ne. Nejde na nich umístit etiketu Made in Russia. Zbraně hromadného ničení se skladovat musí. A když sklady neexistují, tak je riziko, že nějaká moc drzá ovce v ovčíně začne klást dotěrné otázky a nazývat ty kdo tvrdili, že sklady existují, lháři. Ale nebezpečí a agresivita? To nebude nikdo hledat. Bude se jen tvrdit, že tam jsou. A bude se to tvrdit (jak říkají Američani) big time, neboli fakt hodně. Aby novodobý nejslavnější propagandista Joseph zajásal v hrobě. Co tisíckrát. Milionkrát jim to řekneme. To by v tom byl čert, aby to ty ovce nesežraly. A to je vše. Philip Breedlove, vrchní velitel NATO, měl stejně upřímný svit v očích, jako Colin Powell před deseti lety. Jako Standa Gross. Ale může být v klidu. Jej ze lži nikdo za deset let obviňovat nebude.

No a naši alfa političtí samci? Bohouš vyměkne (bude mu to důrazně vysvětleno) a sepíše nějaký ten zvací dopis. Naši vůdcové mají v tomto směru bohatou tradici...


Jen doufejme, že to velmoci uhrají jen v té rovině zbrojení. Aby se nenaplnil text písně Osvobozeného divadla z roku 1932:

"...Áááá Ééé-vro-pa vo-lá

Jááá búúú-du mrrrr-tvolá..."

Autor: Jaroslav Moučka | středa 2.7.2014 11:10 | karma článku: 31.74 | přečteno: 1399x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 261 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 447 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 111 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 595 | Diskuse
Počet článků 187 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2806

Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...