Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické útoky jako politický nátlak?

Když explodovala aféra VW, nejprve jsem si nedokázal vysvětlit, proč vlastně postihla právě tuto automobilku. K pochopení celé kausy mi maně pomohl bloger, který si říká D-fens.

Rád si přečtu jeho články, které jsou k obecnějším tématům (články o automobilových součástkách jsou pro mně poněkud od věci). Je kouzelně politicky nekorektní a používá vulgarismy. Takže celkový výsledek bývá v obvyklém mediálním zatuchlu osvěžující (k aféře VW se vyjadřuje zde)

Těmi klíčovými informacemi, které mne posunuly v mém myšlení, byla v prvé řadě skutečnost, že jedním z majoritních akcionářů je spolková země Dolní Sasko (12,7% kapitálu, 20% hlasů), dále fakt, že VW sám představuje jednoho z nejvýznamnějších exportérů Německa a dále D-fensův názor, že měření emisí je obecně zcela iracionální tyátr, ve kterém si jedna strana (úřady) hraje na to, že měření podle stanovené metodiky má vypovídací hodnotu o emisích a druhá strana (automobilky) vytváří podmínky pro to, aby se naměřily ty správné hodnoty. Jestliže ale všechny strany lžou, tak proč to prasklo právě na VW?  Nejedná se ve skutečnosti o útok na Německo jako takové, aby politická rozhodnutí respektovala zájem toho, kdo aféru rozpoutal resp. stál v pozadí za jejím rozpoutáním? 

A tak jsem se začal zamýšlet, která ze zpráv posledních týdnů se týkala Německa a důsledky německých kroků by mohly mít negativní dopad na plány Američanů. A uvědomil jsem si, že ty zprávy byly hned dvě. Ta první se zmiňuje o tom, že Německo opouští anti-Putinovskou koalici, vítá ruské odhodlání jednat v otázce boje proti Islámskému státu a dokonce plánuje nasazení jednotek Bundeswehru do přímého boje  proti bojovníkům IS po boku ruské armády (zdroj zde). No a druhá zpráva hovoří o německých snahách prosadit zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodin v jejich zemi (zdroj zde). Vzhledem k tomu, jaké ochrany požívá největší světový producent rakovinotvorných sajrajtů Monsanto od US vlády, je jasné, že toto se v Kolumbijském Distriktu nelíbilo.

Oba záměry Němců jsou dostatečně silným důvodem pro zaslání mimoverbálního vzkazu německým politikům, že křížení zájmů Impéria představuje pohyb po tenkém ledě. Proto souhlasím s D-fensovým závěrem, že informace se dostaly k ICTT, která skandál v USA rozpoutala, od NSA, která, jak všichni víme šmíruje prakticky veškerý elektronický provoz na planetě. Není nutno zdůrazňovat, že od propuknutí emisního skandálu se žádné další informace zejména o záměrech účasti Německa v boji proti IS neobjevují

Když si tento případ porovnám s pár týdnů starým vybuchováním chemických skladů a továren v Číně, zrovna když čínská centrální banka začala v postupných krůčcích devalvovat yuan, kdy od prvního výbuchu skladu chemických látek v Tchien-ťin tento pozvolný proces devalvace ustal, vychází mi z toho, že Spojené státy používají k dosažení svých imperiálních cílů nejen válečných tažení, státních převratů, občanských válek a revolucí, ale taky průmyslové sabotáže a ekonomické vydírání ( dokonce vůči blízkým spojencům). Já si samozřejmě o politice velmocí nedělám žádné iluze (koneckonců syrská válka a destabilizace Ukrajiny jsou dva projevy téhož procesu: odstavení Ruska od dodávání zemního plynu západní a střední Evropě a jeho nahrazení plynem od Perského zálivu, kterýmžto snahám se Rusko pochopitelně brání), ale vadí mi, že při používání těchto metod trpí celosvětově desítky miliónů nevinných lidí. Jen v tomto bodu už dnes nějak nedokážu říci, která je dobrá a která ta špatná strana.

Autor: Jaroslav Moučka | sobota 26.9.2015 12:50 | karma článku: 31,36 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  13:10

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:10

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  13:05

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Za vraždu a pokus o další hrozí muži výjimečný trest, podle policie chystal i třetí

25. dubna 2024  13:05

Jednoho člověka pobodal, dalšího nechal uhořet v domě, který úmyslně zapálil, viní kriminalisté od...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik