Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

22. 02. 2017 10:33:33
Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

Že například někteří vojáci irácké armády existovali jen na papíře a jejich žold končil v kapsách velitelů. No to je velice pěkný závěr. Trnasparency International jakožto neziskovka do toho musí občas pořádně udeřit, aby bylo vidět, jak je dobře, že ji máme, ale celá studie je, nic ve zlém, cár papíru s naprosto nesmyslným obsahem.

Jak jsem si vypůjčil do nadpisu citát z Jakubiskovy Tisícročné včely, prvním a zásadním faktorem pro vedení jakékoli (i guerilové) války jsou peníze. Někdo musí financovat (když ne žold vojákům bojují-li z přesvědčení) zásobování jednotek materiálem a zbraněmi. Jak říkali na vojenké katedře naši vyřazení oficíři: Důstojník se musí u všeho vždy ptát: Co to žere a co to fasuje. Aby mudžahedín mnohl snít svůj sen o 72 pannách musí někdo otevřít šrajtofli a dát mu 3x denně najíst (bo na šachtě - ale i valce - su take hromske zakony, že jak neni špeku - jehněčiho - tož nejsu vykony), dát mu do ruky zbraň, do zbraně munici a do vozidla, které jej doveze na bitevní pole nalít benzín / naftu.

A tady je kompletní odpověď na to, jak ukončit válku v Sýrii. Stačí přestat financovat (např. přestat kupovat jejich kradenou ropu) a přestat zásobovat Islámský stát vojenským materiálem a surovinami, ze kterých mohou vyrábět munici. V té poušti, kterou okupují toho mnoho ze země na tyto účely nevykutají.

Zastavení logistických toků by zastavilo a ukončilo válku v průběhu týdnů. Jenomže to by Katar a Saudská Arábie museli přestat snít svůj sen o svržení Asáda, který stojí v cestě jejich plánům na vybudování plynovodu do Evropy, což je jeden z důvodů vzniku celé krize (nikoli jediný, nikdy není jen jeden cíl).

Takže Transparency International hezké. Nevím kolik jste za tu studii zaplatili z peněz, které na dotacích dostáváte, ale hezké. Akorát úplně blbé.

Autor: Jaroslav Moučka | karma: 22.08 | přečteno: 1109 ×
Poslední články autora