Ekonomické útoky jako politický nátlak?

Když explodovala aféra VW, nejprve jsem si nedokázal vysvětlit, proč vlastně postihla právě tuto automobilku. K pochopení celé kausy mi maně pomohl bloger, který si říká D-fens.

Rád si přečtu jeho články, které jsou k obecnějším tématům (články o automobilových součástkách jsou pro mně poněkud od věci). Je kouzelně politicky nekorektní a používá vulgarismy. Takže celkový výsledek bývá v obvyklém mediálním zatuchlu osvěžující (k aféře VW se vyjadřuje zde)

Těmi klíčovými informacemi, které mne posunuly v mém myšlení, byla v prvé řadě skutečnost, že jedním z majoritních akcionářů je spolková země Dolní Sasko (12,7% kapitálu, 20% hlasů), dále fakt, že VW sám představuje jednoho z nejvýznamnějších exportérů Německa a dále D-fensův názor, že měření emisí je obecně zcela iracionální tyátr, ve kterém si jedna strana (úřady) hraje na to, že měření podle stanovené metodiky má vypovídací hodnotu o emisích a druhá strana (automobilky) vytváří podmínky pro to, aby se naměřily ty správné hodnoty. Jestliže ale všechny strany lžou, tak proč to prasklo právě na VW?  Nejedná se ve skutečnosti o útok na Německo jako takové, aby politická rozhodnutí respektovala zájem toho, kdo aféru rozpoutal resp. stál v pozadí za jejím rozpoutáním? 

A tak jsem se začal zamýšlet, která ze zpráv posledních týdnů se týkala Německa a důsledky německých kroků by mohly mít negativní dopad na plány Američanů. A uvědomil jsem si, že ty zprávy byly hned dvě. Ta první se zmiňuje o tom, že Německo opouští anti-Putinovskou koalici, vítá ruské odhodlání jednat v otázce boje proti Islámskému státu a dokonce plánuje nasazení jednotek Bundeswehru do přímého boje  proti bojovníkům IS po boku ruské armády (zdroj zde). No a druhá zpráva hovoří o německých snahách prosadit zákaz pěstování geneticky modifikovaných plodin v jejich zemi (zdroj zde). Vzhledem k tomu, jaké ochrany požívá největší světový producent rakovinotvorných sajrajtů Monsanto od US vlády, je jasné, že toto se v Kolumbijském Distriktu nelíbilo.

Oba záměry Němců jsou dostatečně silným důvodem pro zaslání mimoverbálního vzkazu německým politikům, že křížení zájmů Impéria představuje pohyb po tenkém ledě. Proto souhlasím s D-fensovým závěrem, že informace se dostaly k ICTT, která skandál v USA rozpoutala, od NSA, která, jak všichni víme šmíruje prakticky veškerý elektronický provoz na planetě. Není nutno zdůrazňovat, že od propuknutí emisního skandálu se žádné další informace zejména o záměrech účasti Německa v boji proti IS neobjevují

Když si tento případ porovnám s pár týdnů starým vybuchováním chemických skladů a továren v Číně, zrovna když čínská centrální banka začala v postupných krůčcích devalvovat yuan, kdy od prvního výbuchu skladu chemických látek v Tchien-ťin tento pozvolný proces devalvace ustal, vychází mi z toho, že Spojené státy používají k dosažení svých imperiálních cílů nejen válečných tažení, státních převratů, občanských válek a revolucí, ale taky průmyslové sabotáže a ekonomické vydírání ( dokonce vůči blízkým spojencům). Já si samozřejmě o politice velmocí nedělám žádné iluze (koneckonců syrská válka a destabilizace Ukrajiny jsou dva projevy téhož procesu: odstavení Ruska od dodávání zemního plynu západní a střední Evropě a jeho nahrazení plynem od Perského zálivu, kterýmžto snahám se Rusko pochopitelně brání), ale vadí mi, že při používání těchto metod trpí celosvětově desítky miliónů nevinných lidí. Jen v tomto bodu už dnes nějak nedokážu říci, která je dobrá a která ta špatná strana.

Autor: Jaroslav Moučka | sobota 26.9.2015 12:50 | karma článku: 31,36 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88