Jaroslav Moučka

Zajímavý vývoj situace na Blízkém Východě.

10. 10. 2015 10:18:20
Zvláštní věc se udála. US letadlová lod Theodore Roosevelt odplula bez náhrady z Perského zálivu, prý domů. Perský záliv tak zůstane poprvé po osmi letech bez této významné vojenské síly.

Kdyby se dalo říct, že "válka není, všude mír", tak by tento krok patrně nevyvolal žádnou zvláštní pozornost, ale situace na Blízkém Východě je všechno jiné jen ne mírová. Navíc informace z idnesu nám zároveň říká, že vystřídat by ji měla letadlová loď Harry S. Truman prý někdy počátkem zimy. Tohle má ovšem daleko do v tom samém článku zmiňované "rotace". Protože ani při ostraze vojenského objektu jedna hlídka neodejde na ubikaci a druhá si dorazí za 2 hodiny. Ani Miloše na Hradě takto hradní stráž nehlídá, ale hezky s veškerou parádou si jedna směna na 1. hradním nádvoří za podpory trubačů každý den v pravé poledne předá ostrahu nad prezidentským sídlem s novou směnou.

Když jsem si srovnal v hlavě všechny informace ze zpráv posledních dnů, tedy od začátku ruské kampaně v Sýrii, vyšel mi z toho jediný výsledek. Rusové vypálili s vysokou přesností na 1500 km vzdálené cíle z lodí Kaspické flotily rakety 3M1 4 Kalibr. Podíval jsem se na parametry těchto raket a zjistil jsem, že raketa má cestovní rychlost 750 - 800 km/hod. Tato rychlost se při přiblížení k cíli dá zvýšit až na 3.500 km/hod, což prakticky znemožňuje obranná protiopatření a zvyšuje to kinetickou energii před zásahem. Nad pevninou letí ve výšce 100 - 150 m, nad vodní hladinou klesá do výšky 20 m. Raketa udržuje po většinu času svého letu "rádiový klid", takže je prakticky nedetekovatelná. Dolet těchto raket je údajně až 2.500 km. No tak jsem se juknul na mapu a Perský záliv je z Kaspického moře v dostřelu těchto raket. Není toto hlavní důvod tohoto podivného "střídání stráží"? Nechat hyperdrahou loď v dostřelu takové zbraně asi není příliš moudré. Nejedná se tedy spíše o taktický ústup?

Potom je ovšem vysvětlení idnesu pro tento neobvyklý krok, že se jedná o vzkaz Moskvě a Teheránu: "Máte volné ruce", jen ubohým eufemismem.

Západ má tendenci podceňovat ruské technické schopnosti a to přesto, že vždy disponovalo slušnou řádkou špičkových vědců, kteří ovšem nejsou zhusta oceňováni západními cenami a čestnými doktoráty. Možná o to větší jsou jejich výsledky, protože nejsou rozptylováni světskou slávou. A aby to bylo poctivé, je potřeba si přiznat, že ruský vědecký výzkum se nikdy příliš neorientoval na vývoj spotřebních vymožeností, které zpohodlňují život prostého člověka, takže povrchní pohled průměrného propagandistického pisálka k tomuto podceňování zákonitě vede.

A tak si říkám, že se po vypuštění těchto raket možná svět stal zase o trošku bezpečnější, protože některým horkým hlavám v D.C. resp. kousek za Potomacem snad došlo, že sny a doktríny o možnosti vyhrát nad Ruskem konvenční válku asi nejsou až zas tak reálné. Koneckonců historie jednoznačně opakovaně sděluje každému potenciálnímu útočníkovi na ruskou zem, jak to s ním asi dopadne.

Po šroubování napětí v posledních 4 letech a nejen v Sýrii, by trocha uvolnění bylo dobrou zprávou pro všechny lidi na světě. Koneckonců dnes se objevila ještě jedna zpráva, že USA jsou ochotny koordinovat své akce v oblasti IS s těmi ruskými. Doufejme, že to není jen proto, aby mohli své blízkovýchodní dítko vždy dopředu varovat, kam budou ruské letecké údery směřovat.

Autor: Jaroslav Moučka | karma: 38.22 | přečteno: 2319 ×
Poslední články autora