Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zásadně zvedám prst proti schopnosti nějaké vládní agentury vybírat růstová odvětví. Nerovnoměrnost bohatství je problém proč? Spotřeba energie je problémem ne kvůli "špatnému" ekonomickému systému, ale proto, že je nás příliš a jsme příliš pohodlní.

1 1
možnosti
JM

Všimněte si klíčového slova "indikativní" role agentury.

Nerovnoměrnost distribuce bohatství je problém. Uveďme si to na příkladu z historie: Julius Caesar v okamžiku, kdy dosáhl určité koncentrace bohatství, začal manipulovat politickými procesy ve svůj prospěch vč. kupování hlasů pro "své" členy Senátu. Toho jsme v současnosti svědky na globální úrovni, kdy úzká skupina jedinců směřuje svět k naprosté monopolizaci ekonomiky (4 společnosti vlastní 500 největších světových korporací) i reálné moci. Tedy fakticky jdou proti principu volné kapitalistické soutěže a hodlají změnit politický systém v jakousi obdobu "monarchie".

Spotřeba energie je dána nízkou účinností našich produkčních systémů (potraviny se vyrábějí z energetického pohledu s účinností okolo 5%).

0 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik