Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LP

Děkuji Vám za pro mě podnětný článek.

Mám jen malou připomínku. Do perexu nedávejte odkazy jinam, je to v kodexu blogera. Někdo by Vás mohl kvůli tomu zbytečně prudit.

0 0
možnosti
VV

Ano, pro Sudety bylo pozehnanim vyhnani pracovitych sudetskych Nemcu a jejich nahrazeni "zlatokopy" z vnitrozemi, ci z balkanu dovezenymi spoluobcny ponekud tmavsi pleti.

2 1
možnosti
OF

K vyhnání sudetských Němců nemělo dojít.Oni se sice nesmířili se vnikem ČR v roce 1919, viz Kadaň, Šternberk...celkem asi 53 Němců zabitých při protistátních

demonstracích hlavně v březnu 1919, ale naše ČSR neudělala nic proto aby

si sudetstké Němce získala. Naopak...

Vyhnání sudetstkých Němců bylovodou na mlýn KSČ, bez toho by KSČ volby v roce 1946 nikdy nevyhrála. Co se týče devastace Sudet, tak příčina je dvojí. Jednak poválečný ekonomický vývoj v Československu a jednak dosídlení Sudet méně vzdělaným obyvatelstvem , nedostatek vedoucích kádrů.... Němci byli velmi dobrými hospodaři, židé byli velmi dobrými obchodníky... tyto lidi se nepodařilo nahradit.

10 0
možnosti
Foto

Ne, volby v r. 1946 rozhodla jiná záležitost, vniknutí jednotky US Army na území československé republiky do Štechovic. Tato invaze musela svobodomilovné Čechy pořádně namíchnout. Tak nějak jako bratrská pomoc v r. 1968.

0 2
možnosti
Foto

Ekonomické vazby Sudet se zpřetrhaly již za vzniku ČSR, kdy najednou vznikly hranice s vysokými cly. RU byl obrovský trh pro průmyslové Čechy, Balkán, Halič atd., pro textilky zvláště, zrovna v německých oblastech. Najednou trh nebyl. Nezaměstnanost tam byla vyšší než jinde, na 30000 úředníků muselo ze státních služeb, do státních úřadů se ve velkém dosazovali Češi, dotacemi byli zvýhodněni čeští přistěhovalci, ale dokud bylo hůře v Německu, byl klid. Ke konci 30. let už velká část Němců byla hospodářsky a tím i existenčně vázána na německého souseda, který to využil k tlaku na obyvatelstvo. Nebudeš volit Henleina, nedostaneš práci. Tak to začínalo. Tak jsme si vyrobili zbytečného nepřítele a pak jsme je ve 45. zhrzeně vykopli, místo toho, abychom rozlišovali jak se kdo choval a pochopili i vlastní chyby. Žádné dotace nevytvoří blahobyt, pokud lidé nejsou ochotni je účelně využít nebo na to většinově nemají. A to byl případ vybydlených Sudet.

8 0
možnosti
RB

Není to úplně k věci, ale přece jen: V osmatřicátém Anschluss Rakouska a následné německé zákony přivedly k Němcům řadu českorakouských manželství moje bába byla vídeňačka, takže nejen ona ale i já jako osmiletý kluk jsem se najednou stal Němcem. Horší to bylo s mým strýcem, který taktak stihl svléknout československou uniformu, a téměř vzápětí byl nucen obléci Feldgrau, a pochodovat s Paulusem ke Stalingradu. Teprve tam se mu podařilo nenápadně zdrhnout, a znovu pochodovat - teentokrát se Svobodou až na Duklu. Tisícům dallších se ti nepodařilo, ale to na věci nic nemění. Byli Němci, zúčastnili se německé agrese, právem byli odsunuti.

1 0
možnosti
RS

Všichni tady budou líčit neschopnost českých obyvatel Sudet po válce. Narodil jsem se a stále žiji v sudetské Mimoni, kde ještě za Rakouska Uherska bydleli mí praprarodiče. Při obsazení Sudet byli moje babička (němka) a děda (čech) vyhnáni a válku přežili v Mnichově Hradišti. Po válce se vrátili a do města přišla spousta dalších a často schopných lidí. Průmysl se znovu rozjel a před rokem 1989 zde byly Mitop, který vyvážel netkané textilie do 78 zemí celého světa, TON, který obdobně vyvážel ohýbaný nábytek, zejména židle, Severka jako výrobce především dětského odívání, Rukavičkářské závody, velká pila a další provozy. Po roce 89 se vše zlomilo a dnes na Mitop zbyla jen výroba geotextilií, TON neexistuje a pomalu se bourá, ze Severky zbyla jedna malá dílna, rukavičkárna není, pila není atd. Kdo umožnil tento stav? Že by pováleční přistěhovalci?

3 0
možnosti
Foto

Kdo umožnil tento stav. Umožnil to trh. Protože o výrobky není zájem.

1 1
možnosti
JH

J86a81n 71H23l20e63d77í31k

1. 2. 2017 12:02

po vyhnaných Sudetských Němců přišly rabovací jednotky, obrátily domek na ruby, prokopaly zahradu, kde původní majitelé zakopali zlatý křížek a snubní prsten, protože ozbrojenci==čs partizáni prohledali oděv vyháněných. Po nich přišli slovenští, ukrajinští, srbští prý krajané, aby vnesli život do kdysi vzkvétajících osad

Jelikož však realitu vnímali a vnímají jako válečnou kořist, 99% z nich nikdy nezískali ani nezískají k nerodné půdě citový vztah. Dnes pohraničí slouží jako ubytovna pro nevzdělatelný, lenošný, republice škodící vyvrhel. - Pod ochranou gen. Sobotky.

6 0
možnosti
Foto

Také přišlo masivní znásilňování žen, dětí, vraždy Němců. To bylo osvbození.

3 0
možnosti
JS

Nějak se zapomíná na to, že ty odsuny byly dva. Nejdříve byli odsunuti Češi a až potom byli odsunuti sudetští Němci, kteří toužili být součástí tisícileté říše.

3 1
možnosti
VK

Nebudu kopat ani revidovat naši historii, ale proč jinde v Sudetech, kde byli dosídlenci je neskutečný nepořádek (díkybohu se to lepší) a někde (Prajzská) to je všechno udržované. Přiznávám, že Prajzáci byli a jsou v jiné situaci, bude to i hodně o lidech ne jen ekonomické situaci.

2 0
možnosti
JM

Proboha to vůbec nemůžete srovnávat. Většina prajzáků pobírala za komunistů rentu/důchod případně vdovský důchod z Německa za službu ve wehrmachtu. Přitom to jsou Češi, kteří bydleli na území Říše (a to je ta Prajzká). Oni nebyli vystěhováni jako v jiných oblastech Sudet, protože na tomto území prakticky nebylo německé obyvatelstvo, ale v rámci celé oblasti samozřejmě ano. Ten úzký pruh země mezi Ostravou, Opavou a tehdy německou (dnes polskou) hranicí je prostě specifický. A co se nepořádku v Sudetech týče. Já jsem po revoluci cca v roce 1993 jel poprvé autem z Prahy do Karlových Varů. A to co jsem viděl například na Unhošti (byla tam tehdy přes obec nějaká objížďka, to mně jako Moraváka úplně zaskočilo, opadávající omítka ze všech budov na návsi, kopřivy rostoucí všude možně, rozpad a zmar. A to nebyly Sudety. Dnes počítám je Unhošť výstavní vesnice plná milionářských baráků.

2 0
možnosti
MB

p. Moučka, již jsem se vyjádřil v jiném článku. Odsun Němců je kontraverzním odkazem E.Beneše - ryze jeho nápad již v Londýně - velmoci pak přijaly ... (Mj. cca 3 miliony lidí i dnes - jak !?) ... Zřejmě v duchu doby hektické se to nedalo jinak řešit. OK - Válka uzavřena ... Prakticky všechna území ČR - Sudet jsou stejná ! Nezaměstnanost - Zcela zpřetrhané vazby - bez tradic. To Osoblažsko zajisté znáte - Velký prostor, bez skutečného zájmu Státu ! Můžete si ochočit lišku - svést se raritní železnicí. Tvrdím, že i Vy osobně, kdyby jste měl Kapitál - Nic tam zakládat nebudete ! Jde o tu infrastrukturu - Na nádvoří bude plný kamion výrobků - On prostě neodjede, až bude jaro - pak OPATRNĚ TO TĚCH ÚZKÝCH CESTÁCH. Krásné farizejství Vlády - V péči je horník s 8.000 Kč rentou, otec na MD - bivakující lidé před ministerstvem v Praze, protože se sociální byty ještě stále nepřidělují ! Přesně v tom kraji by seděl Program - "Nový úděl", stavět železnice - cesty - tvořit pracovní místa ... Neděje se -dít se nebude - Sudety - dobré pouze pro nějakou předvolební kampaň ... :-)

2 0
možnosti
JM

souhlasím s vámi. Včetně toho, že odsun byl dán duchem doby. Já to v článku píšu. Jen jsem tomu dal jiná slova (kdo by s nimi chtěl žít po šestiletém teroru v sousedství)

1 0
možnosti
  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik