Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další zběsilá mediální a politická štvanice na člověka

Tak tady máme další mediální hysterii. Tentokrát kolem poněkud nešťastného výroku ministryně Válkové na téma okupace 1939-1945.  A opět máme veřejnost víceméně rozdělenou na dva tábory polarizované na ose neúcta k obětem války versus výstupy klasických kálečů do vlastního hnízda, kteří nikdy neopominou plivnout si na národ a zemi v níž žijí a k níž z bůhvíjakých důvodů pociťují odpor a morální nadřazenost, jejíž oprávněnost je více než diskutabilní.

DAVID JE TAKY ZDATNÝ KÁLEČ NA ČEŠSTVÍ

U prohlášení paní Válkové nesouhlasím již s jejím, byť v rozsahu téměř holé věty (myslí si to nejhorší), názorem na poválečný odsun sudetských Němců. Přestože aplikací principu kolektivní viny mohlo a zřejmě docházelo v případě jednotlivců k nespravedlnostem, drtivá většina sudetských Němců fungovala v kritických letech 1938 -1939 jako Pátá kolona Hitlerovy 3. říše. Jejich odsunem se vyřešil jinak téměř neřešitelný problém dalšího soužití obou národností po zvěrstvech páchaných Němci v okupovaných zemích, do nichž patřila i Československá republika, kterou navíc svým postojem coby její občané zradili.

Na její názor, že se toho Čechům za okupace zas tak moc nedělo se lze podívat chladnýma analytickýma očima, což jaksi v celém tom kraválu postrádám.

Počet obětí jako % celkové populace v stavech počtu obyvatelstva z roku 1939:

Belgie               1,05%

ČSR                  3,15%

Dánsko             0,08%

Francie             1,35%

Holandsko        3,45%

Maďarsko         6,35%

Polsko             16,50%

USA                  0,32% (nebyli okupováni, zasáhli aktivně do bojů)

UK                     0,94% (nebyli okupováni, čelili leteckým útokům a vedli bojové operace)

SSSR              14,00%

z toho

Bělorusko       25,30%

Ukrajina          16,30%

 Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_casualties

Z tohoto výčtu vyplývá, že Československo patřilo do skupiny zemí se středním počtem obětí spolu s Holandskem a Maďarskem. Největší tíhu války neslo Polsko a Sovětský svaz kudy válka prošla nejprve ze západu na východ (v případě Polska vlastně v souladu s Molotov-Ribbentropovým paktem v roce 1939 ze západu i z východu) a potom zpět, přičemž Sovětský svaz nesl hlavní tíhu bojů i obrovské civilní ztráty v oblastech okupovaných nacisty ještě umocněné ve směrech kudy byly vedeny hlavní bojové akce válčících jednotek.

K útrapám okupace českých zemí je vedle přímých obětí nacistického řádění potřeba přičíst vyhnání českého obyvatelstva ze Sudet v roce 1938 a totální nasazení Čechů v říšském průmyslu.

Paní Válková se tedy mýlí v obou bodech svého prohlášení což ovšem nezadává opozičním politikům ani mediálním nýmandům, co se jim říká novináři, právo vytloukat politický kapitál z její chyby, za kterou se omluvila obětem i jejich pozůstalým.

Stejně věcný přístup se hodí použít i vůči tradičním kálečům do vlastního hnízda. Za všechny bych zmínil notorického udatného Čechobijce Jana Urbana, který k tomu přistoupil zgruntu (http://blog.aktualne.cz/blogy/jan-urban.php?itemid=22554), čili používáním těch údajů, které se mu hodily a ty které nezapadaly do závěrů prostě nezmínil. Potvrdil tak svou příslušnost k tak výrazným pražskokavárenským bojovníkům  s onou donekonečna omílanou českou malostí a čecháčkovstvím, jakými jsou knížecí lokaj Jiří Menzel, Jiří Hřebejk či sám guru Václav Havel (a samozřejmě další, abych neurazil nejmenované), jehož rétorika zaznívá v pasáži o „pokrytectví neodvážných z dob komunistického útlaku“. Jako odpověď chci nabídnout svou starší úvahu na toto téma (http://moucka.blog.idnes.cz/c/322117/Pribeh-o-strachu-odvaznych.html), která ve zkratce pojednává o tom, jak obyčejní lidé kdekoliv na světě ve strachu o své milované reagují tváří v tvář brutálnímu teroru. A chci pana Urbana ujistit, že problém kolaborace s nacisty a tichého přežívání během okupace byly běžné jevy i v zemích západní Evropy, kde byla brutalita nacistických okupantů o jeden řád nižší než u nás.

Pan Urban sice zmiňuje zvýšení zaměstnanosti v Protektorátu, ale nezmiňuje, jaký trest by následoval, kdyby se lidé odmítli zapojit do válečné mašinérie, na niž byla vyspělá česká ekonomika přeměněna. Pan Urban sice zmiňuje, že jsme jen němě přihlíželi, jak jsou naši židovští spoluobčané deportováni, ale nezmiňuje, že židovské organizace to s uznáním interpretují tak, že Češi jako jediný národ v okupované Evropě nebyl při diskriminaci a deportacích Židů nacistům nijak nápomocen. Pan Urban sice zmínil počet filmů, které byly na Barrandově natočeny, ale cudně zamlčel roli Havlova strýce Miloše Havla, který, ač sám židovského původu, pomáhal nacistům v přeměně barrandovských ateliérů v centrum výroby nacistické propagandy a nikdy neokusil brutalitu Norimberských zákonů na vlastní kůži. Holocaust byl zřejmě vyhrazen jen pro některé. Nakonec po válce zvládl vykličkovat i z obvinění z kolaborace a dožít v klidu v Německu coby bohatý rentiér, když vyrazil z německého státu odškodné za ztrátu vlastnictví ateliérů jako přímý důsledek okupace, šikula. Pan Urban zmínil české bachaře v cikánském koncentračním táboře v Letech u Plzně, ale neméně cudně zamlčel, jak Schwarzenberci po dohodě s okupanty využívali otrockou pracovní sílu zde internovaných. Pan Urban zmínil údajné zbabělé chování nás Čechů, ale zamlčel, že jsme byli zrazeni jak vlastní reprezentací, tak západními spojenci a to nejen před válkou, ale i po ní, když nás ponechali v sovětské zóně vlivu. Navíc se s internetovým prolomením informačního monopolu ukazuje, že to všechno bylo minimálně v rovině dominantního hybatele těchto neblahých událostí trochu jinak.

A tak s páně Urbanovým elaborátem souhlasím jen v jednom bodě. Odložme 70 let poté emotivní hodnocení těchto událostí a pojďme se o této části naší historie bavit věcně bez obvyklého patosu, ale taky bez tendence překrucovat dějiny, bez pokusů je bagatelizovat, beze snah revidovat jejich závěry či bez zrádných snah příhřívat polívku vykonstruovaných majetkových nároků těch, kdo kdysi pohrdli českým občanstvím a následovali svého prťavého führera vstříc tisícileté říši.

A tak zde máme další bouři ve sklenici vody, jedna ministryně něco neuváženě plácla, média a opozice spustila pokřik, ministryně chybu uznala a omluvila se, pražská kavárna hodila jedovatou slinou po tom otřesném pronárodě ve středu Evropy a jede se dál močálem černým podél bílých skal. Statisícům českých obětí a desetimiliónům dalších ve světě nikdo a nic život nevrátí, křivdy zahladí čas a naše politická reprezentace by aktuálně místo tupého a servilního pochodování v šiku západních pseudosankcí měla burcovat myšlení evropských politických elit, aby se nic z toho čím už svět dvakrát prošel nemohlo opakovat. Válečné bubny zní čím dál hlasitěji a mají fatálně nukleární rytmus.

Autor: Jaroslav Moučka | čtvrtek 27.3.2014 11:15 | karma článku: 28,08 | přečteno: 1660x
  • Další články autora

Jaroslav Moučka

Na vojnu sú treba tri veci: peniaze peňéži, peníze

Transparency International vydala studii, kde pýše, že jednou z hlavních hnacích sil války vedené IS je korupce místních úřadů.

22.2.2017 v 10:33 | Karma: 22,08 | Přečteno: 1109x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Je Doník skutečným revolucionářem v Bílém domě?

Kulturní marxisti všech zemí vyrazili na křížovou cestu proti nově demokraticky zvolenému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Babišův idnes plní údernickou normu 3 antitrumpovské články denně.

13.2.2017 v 9:54 | Karma: 20,59 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Osídlení Sudet

Ve včerejším idnesu je článek o Osoblaze a jak se tam lidem těžko žije. http://ostrava.idnes.cz/pribehy-sidlist-osoblaha-na-krnovsku-dwq-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170130_181103_ostrava-zpravy_jog

1.2.2017 v 10:37 | Karma: 28,85 | Přečteno: 2212x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Moučka

Trump versus Streep

Dal jsem si časový odstup od události, abych byl schopen se oprostit od případných emocí a vidět celou záležitost takříkajíc s čistou hlavou.

30.1.2017 v 10:22 | Karma: 35,30 | Přečteno: 2045x | Diskuse| Politika

Jaroslav Moučka

Proč nechodím k volbám

Získali jsme utopisty všech odstínů - demagogy, monarchisty, socialisty i komunisty, a všechny jsme zapřáhli pro sebe. Každý po svém a na svém místě podrývá zbytky bývalé vládní moci a pokouší se zvrátit současný vládnoucí řád.

26.4.2016 v 9:02 | Karma: 18,88 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 187
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2806x
Chtěl bych žít v demokratickém kapitalismu, kde se k sobě lidé chovají slušně, kde parazit je parazitem ať pobírá bezdůvodně sociální dávky anebo tyje ze spekulací na druhých, a kde se pracovitý člověk má dobře, kde politik chápe svůj mandát jako službu své vlasti a ne příležitost, jak si nahrabat, kde je soudce občany volený zástupce spravedlnosti, která se neřídí stohy dvojakých paragrafů, ale přirozeným právem a zdravým rozumem. Chtěl bych žít v zemi, kde se stát necpe lidem do životů, ale slouží a chrání tvůrce hodnot. A taky bych chtěl žít v zemi, kde slovo vlastenectví není pošlapáváno a zesměšňováno agenty cizích zájmů.

Místo toho žiji v oligarchokratickém systému, kde platí jediné zlaté pravidlo: Kdo má zlato, určuje pravidla. Žiji ve světě, kde svoboda je otroctví, válka je mír a pravda je lež a hromadě bezobratlovců nevadí za mrzký peníz tu lež psát nebo vysílat.

Seznam rubrik